Suntem în plină vară, iar cel mai căutat fruct în această perioadă este pepenele. Fie că vorbim de pepenii galbeni, fie că îi preferăm pe cei roșii, este important să știm cum îi alegem.
În acest sens, medicul nutriționist Mihaela Bilic vine cu câteva sfaturi pentru a ne ajuta să alegem fructe cât mai bune în această perioadă caniculară.
Potrivit medicului, cu cât este mai mare, pepenele este mai bun.
„Indiferent că este roșu sau galben, pepenele este fructul verii, un desert delicios de sezon…cu condiția să fie rece și bine copt. Multă lume spune că trebuie să te uiți la “buric”, acea areolă de la bază: cu cât este mai mare, cu atât pepenele este mai bun. Se pare că acest criteriu nu influențează direct maturitatea fructului, mai degrabă variază în funcție de soi.
Ce trebuie analizat cu atenție este codița sau pedunculul: dacă este subțire, atrofiat și ușor uscat înseamnă că pepenele a fost cules la maturitate. Apoi pepenele trebuie să fie cât mai greu posibil, iar când îl ciocănim să sune a gol, cu un pic de ecou, asta înseamnă că este copt.
Forma contează și ea: dacă este oval este mai plin de apă, dacă este rotund este mai dulce. Nu nu ultimul rând fiți atenți la amprenta solului, zona în care pepenele a fost în contact cu pământul și nu a fost expusă la soare: cu cât culoarea ei este mai galbenă spre portocaliu, înseamnă că fructul a avut timp să crească și să se coacă. Pentru pepenele galben folosiți-vă și mirosul: cu cât este mai parfumat, cu atât e mai dulce”, scrie Mihaela Bilic.
Vara, românii cumpără cantități foarte mari de pepene. Este un fruct delicios, de sezon, dar și un mare aliat al nostru în lupta cu căldura și deshidratarea.
Din păcate, însă, nu este prea ușor să îți dai seama dacă fructul este copt și dulce.
Fermierul Andrei Boitoș, unul dintre cei mai mari producători de pepeni din România, a explicat, la Agro TV, că există unele secrete pentru a alege un pepene bun. Citește mai mult…